De Herfst en spiegelen…

Hai lieve lezers, 

het werd weer tijd om iets te schrijven in een blog en terwijl ik nadacht over verschillende onderwerpen was er eentje die me raakte. Overal om mee heen is het zichtbaar. De kleuren, de vallende bladeren, de hopen bladeren in verschillende tinten bruin, rood, grijs, geel op het schoolplein. De regen en de grijze dagen met zo nu en dan een waterig zonnetje. Ja “de herfst” Ik schreef er al over in mijn nieuwsbrief. Dus voordat ik er dieper op in duik, zal ik eens kijken wat ik kan vinden over de herfst. “De herfst of het najaar is een van de vier seizoenen. In gematigde klimaatzones verliezen de meeste loofbomen en ook andere planten hun bladeren. In de herfst wordt het over het algemeen flink kouder dan in de zomer. Periodes met warmte kunnen desondanks ook in de herfst optreden, dit wordt dan nazomer genoemd”. Het woord herfst is afgeleid van het Oudnederlandse heruist ([ɦɛrvɪst]), dat uiteindelijk uit het gereconstrueerde Proto-Germaanse *harbusta is ontstaan. Het astronomisch bepaalde begin van de herfst is de herfstnachtevening rond 23 september op het noordelijk halfrond, en rond 20 maart op het zuidelijk halfrond. De zon gaat dan door het herfstpunt en de dag en de nacht zijn dan overal ter wereld nagenoeg even lang (dit verschijnsel heet de equinox). De herfst eindigt rond 22 december op het noordelijk halfrond, en rond 21 juni op het zuidelijk halfrond, met de winterzonnewende. Deze feitjes zijn wel leuk om te weten, niet waar. De dagen worden korter, de bomen laten hun bladeren los, alles en iedereen gaat veel meer naar binnen.

drink, coffee, food-3025022.jpg

Maar wat betekend dit nu voor ons mensen?

Tijdens de herfstequinox zijn de dag en de nacht even lang. Deze harmonie, tussen licht en donker kunnen we betrekken op onze eigen innerlijke leefwereld. Misschien is het voor ons mensen wel heel fijn en tijd om te kijken hoe het gesteld is met de harmonie in onszelf. Wat zorgt er voor balans in ons leven? Of wat haalt je juist uit balans? Lekt er ergens energie weg? Wat zou je hier mee willen? De tijd herfst, is hier volgens mij uitermate geschikt voor. De bomen laten hun bladeren langzaam los en zorgen zo voor compost voor zichzelf en hun nakomelingen. Deze is rijk aan aan voedingstoffen. Sommige om mij heen vinden de herfst en de winter een moeilijke tijd, maar als we naar de spiegeling kijken die de natuur ons laat zien, dan zien we dat er donker nodig is om vervolgens naar het licht te komen. 

Groei, bloei, laat los en ontwaak....

De herfst als metafoor

Deze periode van donker is een mooi moment om terug te kijken. Welke zaden  (dingen die je fijn vindt, of trots op bent) wil je koesteren. Wat wil je behouden en waar wil je meer aandacht aan geven? Is het licht en het donker in balans in je leven? 

Een ander mooie metafoor is het ‘loslaten’. Zo als de bomen hun bladeren los laten. Wat mag jij loslaten, wat is niet langer helpend? Wat heb je hier voor nodig om dit te kunnen?  

Om je te helpen, wilde ik deze meditatie met je delen. Mij helpt het enorm om naar binnen te gaan en even tijd te maken voor mij. De energie shiften en voelen wat mij  niet dient. Om vervolgens energiek weer verder te kunnen. Stil staan bij wat er is en wat mij blij maakt. Dit gun ik jou ook! waar je geen voldoening uithaalt. De bomen weten precies wanneer ze hun bladeren los mogen laten. Er zit zoveel wijsheid in de natuur. Weet je wat zo mooi is, wij maken daar ook onderdeel van uit. Alles is verbonden. Wees lief voor jezelf, oordeel niet te streng. 

🍂🌕 **Herfstmeditatie: Loslaten en Balans vinden met de Hond als Spiegel** 🌕🍂

Sluit je ogen en adem diep in. Denk je in, dat je omgeven bent door een bos. Voel en ruik de rustgevende herfstlucht om je heen terwijl bladeren zachtjes ritselen. Visualiseer een prachtig herfstlandschap, de natuur in haar overgangsfase.

In deze herfst van het leven, zie de bomen hun bladeren loslaten. Neem een moment om te overwegen wat jij wilt loslaten, net zoals de boom zijn bladeren loslaat. Adem diep uit en laat hetgeen dat niet meer dient met de wind meevoeren.

Terwijl je verder ademt, omarm de balans tussen licht en donker. Zie hoe de zonnestralen spelen met de schaduwen van de bomen. In jouw leven, erken de dualiteit en omarm het evenwicht tussen vreugde en uitdagingen.

Bedenk nu je hond, jouw maatje, als de spiegel van de natuur. Observeer hun kalme aanvaarding van het seizoen, zonder verzet. Laat hun vredige houding je inspireren om in harmonie te zijn met de cycli van het leven.

Breng je aandacht terug naar je ademhaling. Adem in de frisse herfstlucht, vul jezelf met hernieuwde energie. Bij elke uitademing, laat los. Laat de herfst je gids zijn in het loslaten en vinden van innerlijke balans.

Open langzaam je ogen. Neem de rust en balans van de herfst met je mee in de komende dagen. 🍁🐾  liefs en hele fijne momenten gewenst Susanne en co-coach Gunner

#HerfstMeditatie #BalansVinden

 

Vergelijkbare berichten