Geloof je het zelf?

Hierboven zie je een ijsberg. Deze ijsberg ook wel bekend als de ijberg van mcclelland. De ijsberg wordt ook wel eens als metafoor gebruikt als we naar mensen kijken. Dat wat je ziet, de top ligt boven de oppervlak en alles wat je niet ziet en wat onder ons gedrag ligt, ligt onder het oppervlak. Wanneer ik met mensen werk in de coaching, gaat het vooral over dat stuk wat we niet zien aan de buitenkant. Sommige mensen voelen dat er zaken schuren en dan kan deze ijsberg goed van pas komen. Je kan de ijsberg dus inzetten om jezelf te ontwikkelen op allerlei vlakken.

Wat komen we dan tegen als we net onder die oppervlakte een kijkje nemen? Daar vinden we nomen, waarden en overtuigingen. Dit stuk gaat vooral over wat je geloofd over jezelf, anderen en je omgeving. Hoe je naar de zaken kijkt en wat je mee draagt in overtuigingen. Welke vooral interessant zijn om te onderzoeken zijn je belemmerende overtuigingen. Daar zit echt een opening om je gedrag te veranderen, want wat jij geloofd bepaald hoe je je gedraagt naar buiten, datgene wat anderen dus zien “boven de oppervlak”.

Vaardigheden zitten dus vooral boven de oppervlak, deze zijn zichtbaar voor de omgeving. Hoe kun je deze lagen nu veranderen? Dan zullen we een duik in het diepe moeten nemen, want helemaal onderin vinden we jouw motivatie, je drijfveren. Hier ligt in de diepste kern verscholen wat er werkelijk toe doet en wat belangrijk voor je is. Dit niveau is het meest bepalend en is van invloed op de bovenliggende niveaus. Als je hierin iets verandert veranderen de andere lagen mee. Waardevol om te onderzoeken, wat jij dus nodig hebt, wat belangrijk voor je is en vooral waarom dit zo is.

Durf je werkelijk te kijken naar de stukken die verscholen liggen in de diepte en de kwetsbaarheid te omarmen? Want wat gaat het je opleveren als je ander gedrag gaat inzetten? Wat belemmert je dan nog om dat werkelijk te gaan doen? Welke obstakels liggen er voor je waarom je de horde nog niet genomen hebt en welke hulpbronnen heb je in je om het wel voor elkaar te krijgen?

Prachtige vragen waarmee ik samen met mens en hond aan de slag ga. De hond als spiegel van jouw ijsberg, want de hond heeft ook een ijsberg en deze twee raken elkaar. Interessant toch te onderzoeken waar ze raken en wat het met je doet? Mocht je ook eens willen onderzoeken hoe jouw ijsberg er uit ziet en die van je hond. Binnenkort is er een workshop waarin me hiermee aan de slag gaan. Stuur een berichtje mocht je interesse hebben!

Warme groet Susanne

Vergelijkbare berichten